Mietin, että olenkohan rikollisella tiellä, kun kirjoitan blogiini Valittujen Palojen "Perunaherkut" kirjassa julkaistuja reseptejä - mutta toisaalta, netti on täynnä erilaisia reseptejä vapaasti muunneltavissa ja sellaisinaan toteutettaviksi. Kurkkaan, löytyykö tämäkin sieltä - ei löytynyt.
Ennen kauppaanlähtöä huomasin, että ainakin muskottipähkinäpurkkini on aivan tyhjä, koska olen käyttänyt sen sisällön röstiperunoihin aikojen kuluessa.
Tarvikkeita tähän piirakkaan on niin runsaasti, että tätä syödään vielä huomennakin, kun tehdään raikas salaatti piirakan seuraksi.
Taikina: 4 dl vehnäjauhoja, ripaus suolaa ja muskottipähkinää, 2 rkl vettä, 1 munankeltuainen, 125 g voita
Täyte: 150 g porkkanoita, ½ kiloa keitettyjä perunoita, 200 g herkkusieniä, 100 g herneitä, suolaa, ripaus cayennepippuria, ripaus muskottipähkinää, 1 tl sahramia, 1 rkl maitoa (siis lämmintä, kuten ohjeessa myöhemmin sanotaan)
Liemi: 2½ dl kermaa, 3 kananmunaa, 1½ dl juustoraastetta, suolaa, 2 munankeltuaista
Muskottipähkinä ym. on nyt ostettu. Herneiden sijaan tuli pieni pakastepussi herne/maissi/paprikaa (50 cent), kun pelkät herneet olivat jättipusseissa. Sahramia en ostanut, sillä maustehyllystäni löytyi "like sahram", jonka Sanna on tuonut tuliaisina Kreikasta, saa kelvata. Eikä sahrami oikeastaan miltään maistukaan, mutta antaa kauniin värin ruokaan. Ripaus on samanlainen maustemitta kuin pullataikinan sopivamäärä jauhoja, joten olen jättänyt pullat leipomatta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sahrami
OHJE
mukaellen ja mutkia oikoen (sulkeissa kommenttini - joita riittää):
Mittaa jauhot kulhoon ja lisää suola sekä muskottipähkinä. Sekoita joukkoon vesi, munankeltuainen ja voi (minulla laktoositon leivontamargariini) pieninä palasina. Anna taikinan jähmettyä kylmässä n. 20 min. Kaaviloi 2/3 taikinasta noin ½ sentin paksuiseksi (mallin voit itse valita) levyksi. Painele levy voideltuun vuokaan - halkaisija noin 28 cm - siten, että laidoille jää 2-3 sentin korkuinen reunus (taidan kokeilla irtopohjavuokaa).
Kuori ja kuutioi porkkanat ja keitä ne pehmeiksi. (Tässä vaiheessa ihmettelin, että miksi tarvikkeissa on valmiiksi keitetyt perunat ja porkkanat keitetään vasta tässä vaiheessa - taidan keittää ne samassa vedessä ja kuoria ja muotoilla sitten ohjeen mukaiseen kuosiin). Viipaloi perunat ja herkkusienet. Sekoita porkkanat, perunat, sienet ja herneet (herne/maissi/paprika) keskenään. Lisää ruokalusikalliseen lämmintä maitoa sekoitettu sahrami sekä muut mausteet. Levitä seos (eli täyte) tasaisesti taikinapohjalle.
Sekoita kerma ja munat keskenään, lisää juustoraaste ja suola. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle. Kaaviloi lopputaikinasta vuoan kokoinen kansi ja peitä täyte sillä. Painele kannen ja pohjan reunat huolellisesti kiinni (tämä tulee olemaan ainakin minulle haaste - kirjan kuvassa piirakka näyttää upealta - keskireikäkin on taidetta. Kaikki tekemäni pasteijat huolellisesta reunojen kiinnittämisestä huolimatta "irvistävät" aina - mikä neuvoksi?).
Sekoita munankeltuaiset (nämä taitavat olla ne 2 viimeistä munankeltuaista liemen tarvikkeissa) vesitilkkaan ja voitele piirakan kansi reilusti tällä seoksella. Leikkaa keskelle piirakkaa läpimitaltaan parin sentin suuruinen reikä ja paista piirasta 180-asteisessa uunissa (apua! ylä-, ala- vai keskilämpö?) 30-40 minuuttia eli kunnes täytteen liemi hyytyy. Tarjoa heti.
Lauantai 9.1.2010 kello 15:30 ja kohta avaamme viinipullon (etelä-afrikkalainen Juno: Shiraz, Mourvedre, Viognier) ja aloitamme henkisen valmistautumisen ruoan laittoon. Ruoan arvioitu valmistusaika: perunoiden ja porkkanoiden kiuhuessa 20-30 min teen taikinan, joka saa siis jäähtyä samaiset 20 min. Täytteen ja liemen tekoon noin 15 min, taikinan kaulintaan ja vuokaan asetteluun sekä reijän tekoon taidoillani 20 min ja uunissa 30-40 min eli arvioitu päivällisaika on 18:00. Sitä odotellessa - Skool!
Klo 16:05 aloitimme piirakan teon (Seppo raastoi juuston) ja nyt 17:25 piirakka on uunissa. Haluaisinpa nähdä sen mestarin, joka kaulitsee ohjeen mukaisesta taikinasta kannen piirakkaan ja vielä huolellisesti kiinnittää sen piirakan pohjaan. Saattoi vika olla voissakin tai siis siinä, etten käyttänyt voita. Taikinan veivaamiseen meni melkein tuo 20 min, minkä perunat ja porkkanat kiehuivat. Käytin sittenkin tavallista pyöreää uunivuokaa (halkaisija 28 cm, reunat 3 cm), mutta täytettä tuli niin runsaasti, etteivät reunat riittäneet. Taiteile siihen sitten kansi (jota oli täysin mahdoton kaulita vaikka lisäsin alle ja päälle vehnäjauhoja) kauniisti! Cyennepippuri oli päässyt loppumaan, joten käytin hot chiliä. Nyt kattamaan pöytä ja katsomaan, mitä uunista tulee ulos.

Tässä piirakka menossa uuniin ja vieressä kirjan valmis piirakka. Ero on hyvin havaittavissa.

Uunista tullut perunapiirakka oli herkullinen ulkonäöstään huolimatta. Minulle ei vain auennut, mikä osio teki siitä juuri alemanneille ominaisen piirakan. Täyttäväkin se oli, joten huomenna syömme samaa piirakkaa ilman raikasta salaattia, jonka söimme tänään. Vieraille en tämännäköistä piirakkaa menisi tarjoamaan, mutta monta hyvää uutta ideaa tästä sitten syntyi seuraavaan piirakkaan, johon taikinaa täytyy tehdä kaksinkerroin, jotta sitä riittäisi kanteenkin ja nimikin on sitten aivan jotain muuta kuin alemannien perunapiirakka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti