Elän jo erotuskaa, kun joudun jättämään blogini kokonaiseksi viikoksi ja siinä kuluu 2 perunaherkulle pyhitettyä lauantaita, mutta ehkä Madridin perunamunakkaat auttavat tässä tuskassa. Onneksi on ihania ystäviä, kuten Antti, jolta sain pyytämäni herkullisen perunamunakkaan ohjeen - olen maistanut ja ihastunut! Minun piti toteuttaa tämä todella mukaansa tempaava ohje vielä ennen matkaani, mutta kiire vei voiton ja onneksi Antti kirjoittaakin, että tämä on kuumien kesäpäivien suolapalaa parhaimmillaan. Tänä aamuna mittarissa oli -28 astetta. Madridiin ja Toledoon ovat luvanneet <10>, mutta näiden pakkasten jälkeen yksikin aste plussan puolella tuntuu jo helteeltä. Antin seikkaperäisen ja selkeän ohjeen myötä jätän hellät jäähyväiset hetkeksi blogilleni.
---
No totta kai laita ohje jakoon vaan! Se on itse asiassa kahden espanjalaisen kaverin äitien ohjeista ja heidän tekemistään Tortilla de Patatas:ista opittu.
t.Antti
OHJE:
Perunat voi kuoria tai olla kuorimatta, paksukuoriset ja rupiset kannattaa kuoria ihan jo esteettisistä syistä. Espanjassa taitavat kuoria lähes aina, mutta itse en näe sitä tarpeelliseksi jos potuissa on ohut kuori. Siivuta perunat, ei tarvitse yrittää tehdä maailman ohuimpia siivuja.
Jos et tiedä kokemuksesta, paljonko paistinpannusi vetää perunasiivuja, niin siivuta pannulle niin paljon, että pannu tulee täyteen (Huom: Perunasiivut kutistuvat hieman paistossa). Kaada pannu tyhjäksi ja siivoa se.
Laita paistinpannu kuumenemaan (ei ihan täydelle teholle kuitenkaan) ja kaada pannu reilusti puolilleen oliiviöljyä (Extra Virgen). Öljyn kuumuutta voi testailla kastamalla siihen perunaviipaletta, ja kun viipale lähtee porisemaan kivasti niin nostele kaikki perunasiivut pannulle öljyyn paistumaan. Jos öljyä on "liikaa", eli meinaa tulla yli niin paista potut kahdessa erässä.
Pottuja paistellessa voi pieniä pari keskikokoista sipulia. Älä tee kuitenkaan liian pientä silppua. Peukalon kynnen kokoiset palat ovat ok.
Nosta paistuneet perunasiivut lävikköön valumaan, lävikkö voi olla kattilan päällä, niin öljy kerääntyy talteen. Kun kaikki potut on paistettu niin pienennä levyä ja kaada kaikki öljy kattilaan jäähtymään.
Heitä sipulit pannulle pehmenemään, kaada sekaan hieman öljyä kattilasta, varsinkin jos pannu on liian kuiva ja kuuma. Ei ole tarkoitus ruskistaa sipuleita vaan pehmentää niitä hieman. Nosta sipulit perunoiden sekaan lävikköön ja kääntele lusikalla hieman sekaisin. Jätä pannu levylle ja levy miedolle lämmölle. Jos pannu on kuiva, lorauta siihen tilkka öljyä.
Öljy kattilassa lienee jo jäähtynyt sen verran, että sen voi kaataa kattilasta pulloon talteen seuraavaa kertaa varten. Käytetty perunanpaistoöljy kannattaa olla omassa pullossaan, sen voi käyttää pari kertaa uudestaan jos tekee usein perunamunakkaita.
Kippaa lävikkö tyhjäksi kattilaan (tai erilliseen kulhoon jos syntyvän tiskin määrä ei hirvitä). Riko sekaan kananmunia ja kääntele sekaisin perunoiden ja sipuleiden kanssa. Munat on hyvä varmuuden vuoksi rikkoa ensin johonkin muuhun kulhoon (mätämunien pelossa) ja rikkoa keltuaiset etukäteen, sillä varsinainen perunasiivusipulimunataikina vain käännellään "hellästi" sekaisin. Normaalikokoisen paistinpannun ollessa käytössä on hyvä alkaa viidellä kuudella kananmunalla.
Kun munat ja perunasiivut sipuleineen on sekaisin kippaa koko hoito paistinpannulle. Jos kananmunaa näyttää olevan liian vähän voi koko komeuden päälle lisätä vielä munan tai pari. Anna hautua miedolla lämmöllä. Miedolla siksi, ettei munakkaan "pohja" palaisi. Hyväksi havaittu lisäapu paistossa on iso kattilankansi, jonka voi laittaa paistinpannun päälle siten, että paistinlasta on kannen välissä sallien munakkaan kuitenkin hengittää paistuessaan. Älä hätäile tässä vaiheessa, munakkaan sielu on rakentumassa.
Kun munakkaan päälipinta alkaa hyytyä, tai on jo hyytynyt, munakas pitää kääntää. Apuna voi käyttää laakeaa matalareunaista lautasta, tai jos uskoo onnistuvansa niin käännön voi tehdä "heittämällä" isoa paistinlastaa apuna käyttäen. Kumpikaan menetelmä ei onnistu jos munakas on vielä liian löysä. Löysyyttä voi tarkistella myös rohkeasti lusikalla munakkaan keskikohdasta.
Käännön jälkeen hauduttele munakasta vielä jonkun aikaa. Läpikypsyyden voi varmistaa vielä leikkaamalla viillon munakkaan keskivaiheille.
Kypsän munakkaan voi jättää pannulle jäähtymään levyltä ottamisen jälkeen, ripottele päälle suolaa. Kun munakas on vielä mukavan lämmin, niin kääri se elmukelmuun lautaselle. Anna jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi ja laita vasta sitten jääkaappiin jos munakasta ei syödä samana päivänä.
Tarjoile munakas huoneenlämpöisenä tai hieman viileänä. Leikkaa se sopivan kokoisiksi palasiksi. Jokainen voi maustaa palansa suolalla makunsa mukaan. Noh, kyllä se lämpimänäkin maistuu erinomaiselta!! Usein ei malta odottaa jäähtymistä. Perinteisesti perunamunakasta on tarjolla baareissa, joissa työmiehet käy kuumana kesäpäivänä tauollansa hörppäämässä olutta ja haukkaamassa suolapalaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti