7.2.2010

Perunahapankaalipata Bigosch

Lihan osto eilen oli todella haastavaa enkä halua enää koskaan vastaavan haasteen eteen. Minimanissa oli porsaan lapa ja etuselkä tarjouksessa (3,99 €/kg). Tarvitsin luutonta sian etuselkää tai lapaa ½ kiloa. Ainut jäljellä oleva lavan pala oli runsaan kilon ja etuselkäpalat rasvaisia ja luisia, mutta päädyin lähes kilon etuselkäpalaan ja karsittuani siitä parhaat palat; jäljelle jäi puolisen kiloa. Eilinen ateria Shalimarissa oli maittava alkuruokineen ja jälkiruokineen - suosittelen!
 Nyt tähän päivään ja Bigoschiin, joka on vanha sleesialainen perinneruoka. "Leimallista pohjoisten Keski-Euroopan maiden keittiöille onkin ollut tarjota yhdessä lihaa, hapankaalia ja perunaa. Alkuperäinen Bigosch maustetaan mieluusti talonpoikaiseen tapaan täyteläisen mausteiseksi."

Aineet:
100 g lihaista pekonia, 500 g luutonta sian etuselkää tai lapaa, suolaa, pippuria, muskottia ja voimakasta paprikajauhetta. 7½ dl lihalientä, 500 g hapankaalia, 800 g kiinteitä perunoita, vettä, vasta jauhettua mustapippuria

OHJE
Irrota pekonista nahka ja rustot ja suikaloi se (tämä on nykyään tuikitarpeetonta, sillä pekonin saa kaupasta ilman nahkaa ja rustoa, valmiiksi suikaloituna) ruskista sitä kookkaan padan pohjassa (missä muualla sen voisi ruskistaa kuin padan pohjassa). Lisää pataan suuriksi paloiksi kuutioitu sian etuselkä tai lapa, mausta pippurilla, muskotilla ja paprikalla (taidan tällä kertaa jättää muskotin pois). Kaada pataan lihaliemi, peitä ainekset kannella ja keitä hiljalleen puoli tuntia. Sekoita hapankaali lihan joukkoon ja hauduta vielä puolisen tuntia. Kuori perunat ja leikkaa ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Keitä ne erikseen suolalla maustetussa vedessä ja sekoita perunat hapankaalipataan vähän ennen kuin ne ovat aivan pehmeitä. Näin ne pysyvät  kypsyessään kauniin  näköisinä eivätkä rikkoudu. Siirrä ruoka tarjoiluvatiin ja jauha pinnalle vähän mustapippuria.

Lihat ja hapankaali ovat porisseet padassa jo tunnin verran, joten nyt on aika mennä laittamaan valmiiksi kuoritut ja viipaloidut perunat porisemaan. Viini jää tänään avaamatta mutta toki ruoan kanssa on jäänyt nautittavaksi lasillinen punaviiniä, vaikka olut olisi ehkä parempi vaihtoehto tämän ruoan kanssa. Perunat on lisätty pataan ja se tarjotaan suoraan paistokasarista, ei erilliseltä tarjoiluvadilta. Ei muuta kun lautaset pöytään ja syömään. Annoksesta riittäisi armeijalle.
Pata oli hyvää, muttei kovin kuvauksellinen. Liha oli pehmeää ja maistui lihalle ja näin sain rohkeutta tehdä possuruokaa muustakin kuin possunfileestä tai paistista. Ehkä jo ensi lauantaina on uusi pataruoka pöydässäni, myös uusi kunnon pata on ostoslistalla.

2 kommenttia:

  1. namnamnam kuulostaa hyvältä!!! saat tehä tätä mulle ku tuun käymään!

    VastaaPoista
  2. Tää oli tosi hyvää ja niin iso annos, että söin sitä vielä 3 päivää töissä

    VastaaPoista