13.2.2010

Perunamoussaka

"Moussaka, Välimerenmaiden suosikkiruoka, tunnetaan lukuisina erilaisina muunnoksina Kreikassa, Jugoslaviassa, Turkissa sekä arabimaissa...
Kreikkalaiset valmistavat moussakansa useimmiten munakoisosta, mutta perunastakin ruoka syntyy."
Hmm... ohjeessa on kuitenkin 2 isoa munakoisoa, joten ilman munakoisoa ei perunamoussakakaan synny.
http://www.keittotaito.com/perinteinen_kreikkalainen_moussaka.html 
Tässä vähän työläämpi moussaka, mikä tuntuu itselleni tutummalta versiolta.

Poikkeuksellisesti teimme ruokaostokset jo perjantaina ja päätös lauantain perunaherkusta oli tehtävä pikaisesti - onneksi Perunaherkut-kirja oli töissä mukanani. Mäyrikset Martta&Bertta ovat viikonlopun luonani hoidossa, enkä halua jättää niitä kaksistaan kauppareissun ajaksi, joten ainekset on jo valmiina. Nyt pitää odottaa sopivaa hetkeä aloittaa ruoan valmistus, sillä tämä moussaka ei valmistu aivan kädenkäänteessä. Välipäivinä minulla oli uusi harrastus, joten ei tarvinnut purkaa tunteitani perunablogiin. Olen aloittanut farmarina FaceBookin FarmVillessä ja illat kuluu farmilla ellei ole parempaa tekemistä, kuten tylsää TV:n katselua.
http://apps.facebook.com/onthefarm/index.php?ref=bookmark&fb_page_id=102452128776

Ainekset:
2 isoa munakoisoa, suolaa (päädyin yhteen isoon munakoisoon)
300 g lampaan tai naudan jauhelihaa (valitsin naudan, koska se oli tarjouksessa)
2 sipulia, voita vuoan voitelemiseen,
2 rkl korppujauhoja, cayennepippuria, valkosipulia (vihdoinkin resepti, jossa on valkosipulia - ihanaa!), paprikaa, muskottipähkinää, pippuria, 250 g erilaisia vihanneksia, esim. kukkakaalia, herneitä, papuja, kesäkurpitsaa (itse valitsin kesäkurpitsaa ja purjoa. Purjoa jo senkin takia, etten voi käyttää 2 sipulia ruoassani, koska tod.näk. Seppo on allerginen sipulille, lisäksi valitsin paprikan, koska tulkitsin tuon edellisen paprikan jauheeksi), 4-5 pehmeää tomaattia (joita on melko vaikea löytää tähän aikaan vuodesta elleivät ne sitten ole mätiä; ulkona on 22 astetta pakkasta) 500 g perunoita, 200 g maitorahkaa, 4 kananmunaa, 1 rkl yrttejä, noin 100 g fetajuustoa.

OHJE
Voitele syvä uunivuoka ja jauhota se korppujahoilla. Leikkaa munakoisot puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa, pyyhi talouspaperilla leikkuupinnalle kertynyt neste ja ruskista viipaleita kummaltakin puolelta. (Onneksi olen ollut ennenkin tekemisissä munakoison kanssa ja tiedän, että suolan täytyy antaa vaikuttaa jonkin aikaa, noin ½ tuntia, viipaleiden päällä ennen kuin kertynyt neste on pyyhittävissä, kohdallani jollain mulla kuin talouspaperilla, jota taloudestani ei löydy. Kun antaa viipaleiden valua vinolla alustalla, ei jää paljon pyyhittävääkään). Vuoraa vuoka munakoisoviipaleilla. Ruskista jauheliha ja sipuli, mausta vahvasti, lisää tilkka vettä ja hauduta aineksia n. 10 min. Lisää pieniksi paloitellut vihannekset ja tomaatit ja jatka hauduttamista toiset n. 10 min. Anna jauhelihan hieman jäähtyä ja sekoita siihen rahka, johon on seikotettu munat (ja yrtit). Leikkaa kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi, paista niitä hetki pannulla ja lisää suolaa. Lado vuokaan munakoisoviipaleiden päälle vuorotellen kerros perunaa ja kerros jauhelihaseosta. Sirottele pinnalle korppujauhoja ja paloiteltua fetajuustoa (ajattelin laittaa fetaa myös kerrosten väliin). Paista 170-180 asteisessa uunissa tunti. Kumoa moussaka ennen tarjoilua vadille ja viipaloi se kakun tavoin.

Olen pärjännyt elämässäni hyvin ilman talouspaperia - myös pienen lapsen kanssa. Lapsiperhevieraani tietävät, ettei minulta löydy talouspaperia ja tuovat sitä joskus tulleessaan, josta sitten jää minullekin myöhempään käyttöön ja aina se on tullut käytettyä. Siskoni Eija pesi jopa lattiat aikoinaan talouspaperilla (saattaa pestä vieläkin) siinä kun minä kulutin vanhoja alushousuja samaan tarkoitukseen - siis kymmeniä vuosia sitten, nyt tähän tarkoitukseen on vanhat pyyhkeet. Erilaiset servetit ovat kovassa käytössä keittiössäni sen jälkeen, kun ne ovat palvelleet ruokapöydässä. Servetit on mun juttu! Ystävillenikin olen sanonut, ettei minulle saa tuoda mitään tuliaisia, mutta jos jostain syystä jotain haluatte tuoda, niin servetit ja kynttilät ovat aina tervetulleita (vinkvink). Ajattelin kaltata tomaatit ensin saadakseni kovan kuoren pois, koska nyt ei ollut saatavilla pehmeitä tomaatteja.
Tomaatin kalttaus
Kalttaamalla poistat pehmeän kasviksen tai hedelmän kuoret helposti. Leikkaa tomaattien kuoriin ristiviillot ja upota ne 5–20 sekunniksi kiehuvaan veteen. Kuuman kylvyn jälkeen jäähdytä tomaatit kylmällä, juoksevalla vedellä ja poista kuoret vetäisemällä. Poista tomaatin sisässä oleva tikkumainen kantaosa ennen ruoaksi valmistamista.

Päiväkahvin aika, joten moussaka saa vielä odottaa.
Puolitoista tuntia meni valmisteluihin ja lopputulos oli hyvä. Munakoiso on mahtavan makuista, mutta sen itkettäminen ikävää ja suuritöistä puuhaa. Odotan kesää, jolloin munakoisoja ei tarvitse itkettää, vaan sen voi laittaa suoraan grillinyytteihin. Astioita liikantui valmisteluvaiheessa melkoisesti:
- paistinpannu jauhelihan ruskistamiseen ja vihannesten hauduttamiseen
- astia, mihin ruskistettu jauheliha ja vihannekset laitettiin jäähtymään siksi aikaa, kun paistinpannulla paistettiin perunat
- astia, mihin perunat laitettiin odottamaan siksi aikaa, kun munakoisot ruskistettiin
- pieni kattila tomaattien kalttausta varten
- ritilä leivinpaperilla munakoisojen itkettämisen
- vuoka moussakan paistamiseen uunissa
- vuoka, mihin moussaka kumottiin paistamisen jälkeen
(kuvat valmisteluvaiheesta tulossa).

Reseptien kirjaimellinen seuranta ruoanlaitossa ei vain sovi minulle. Vaikka kuinka yritän, niin sooloilu mm. mausteiden kanssa on verissä.

Miten oikeesti voi saada tällaisen sotkun aikaseksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti