"Jo tuhatkunta vuotta sitten inkat tunsivat pakastekuivatusmenetelmän, jonka avulla nykyajankin Perussa säilötään perunaa. Näin käsitelly perunat tunnetaan nimellä chuños.
Inkojen jälkeläiset ovat vaalineet esi-isiensä perunaperinteitä ja kehitelleet uusia erinomaisia perunaruokia, joista esimerkkinä on seuraava nah-oatli. Pata maustetaan punaisella cayennepippurilla, jota saadaan Keski-Amerikassa kasvavasta, paprikan sukuisesta chilikasvista. Nimestään huolimatta tulinen cayennepippuri ei ole sukua valko-, musta- tai viherpippurille."
Aineet:
500 g perunoita, 100 g pekonia, 500 g vasikan tai nuoren naudan lihaa (ostin naudan sisäpaistia), 2 valkosipulinkynttä (tarkoitukseni on käyttää enemmän) , suolaa, pippuria, cayennepippuria, 2 rkl tomaattisosetta, 1 pieni tölkki ruskeita papuja, 1 pieni tölkki sokerimaissia (ostin pakastemaisseja) hiukan lihalientä, 3-4 tuoretta salvianlehteä (jotka tähän vuodenaikaan ovat niin harvinaista herkkua, ettei löytynyt tähänkään pataan).
OHJE:
Keitä perunat kuorineen, kuori ja leikkaa ne neljään osaan (mikä estää leikkaamasta pienempiinkin palasiin). Suikaloi pekoni ja käristä se padassa omassa rasvassaan. Suikaloi naudanliha ja ruskista se rasvassa. Mausta valkosipulilla, suolalla, pippurilla ja cayennepipurilla. Lisää tomaatisose, pavut ja maissi, jatka kypsentämistä. Mausta seos suolalla. Lisää perunalohkot ja 1-2 dl lihalientä. Peitä pata kannella ja hauduta ruokaa kymmenkunta minuuttia. Koristele salvianlehdillä ennen tarjoamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti